Goedkoper dan in de winkel

Hoe lang zijn lenzen houdbaar?

Misschien heb je het al eens meegemaakt: je moet je lenzen vervangen, je pakt een doosje met contactlenzen uit de la en je beseft ineens dat het een doosje is dat je lang geleden hebt gekocht. Als je de houdbaarheidsdatum checkt, zie je dat de lenzen over de uiterste houdbaarheidsdatum heen zijn.


Wellicht vraag je je dan af: waarom hebben lenzen een uiterste houdbaarheidsdatum? Kan ik contactlenzen dragen die over datum zijn? Wat moet ik doen als ik na het dragen pas merk dat de lenzen over datum waren? Hoe weet ik eigenlijk hoe lang lenzen houdbaar zijn? Wat is de houdbaarheid van maandlenzen? Lees hier verder en al je vragen worden beantwoord.

Waarom hebben lenzen een houdbaarheidsdatum?

De contactlenzen zelf hebben eigenlijk geen houdbaarheidsdatum. Het gaat om de vloeistof waar de lenzen in bewaard worden in de verpakking.


Tijdens het maken van contactlenzen wordt elke lens gesteriliseerd en verpakt in een luchtdichte blisterverpakking met een zoutoplossing. Vervolgens wordt op de verpakking aangegeven hoe lang er kan worden gegarandeerd dat de zoutoplossing en de verpakking goed blijven. Meestal is dat tussen de één jaar en vier jaar na productie.


Na de houdbaarheidsdatum kunnen de actieve ingrediënten in de zoutoplossing hun kracht verliezen of zuur worden en de lens beschadigen. Bovendien gaan fabrikanten ervan uit dat na de houdbaarheidsdatum de kans groot is dat de verzegeling niet meer optimaal is. Hierdoor zouden bacteriën of zuurstof bij de lens kunnen komen die de lens zouden kunnen beschadigen. Daardoor zou je problemen met je ogen kunnen krijgen, zoals een hoornvlieszweer of een andere ernstige infectie.


Dit geldt voor alle soorten lenzen: daglenzen, maandlenzen en zelfs kleurlenzen hebben een uiterste houdbaarheidsdatum!

Lenzen dragen na de uiterste houdbaarheidsdatum

Heb je zonder het te beseffen lenzen gedragen na de uiterste houdbaarheidsdatum? Geen paniek. De meeste mensen merken er niets van als dit een keer gebeurt. Doe de lenzen uit en gooi ze meteen weg. Als je ogen anders voelen dan normaal of als je ogen onprettig aanvoelen, neem dan contact op met je opticien om een afspraak te maken voor een oogtest.

Waar kan ik de houdbaarheidsdatum van mijn lenzen vinden?

Je kunt de houdbaarheidsdatum van je lenzen op twee plekken vinden: op het doosje waar de lenzen in zitten en op de blisterverpakking waar de individuele lens in is verpakt. Hier vind je ook het voorschrift van je lenzen, de fabrikant en het lot-nummer (een soort serienummer).


Meestal staat de houdbaarheidsdatum naast een icoontje met een zandloper (⌛) of de afkorting EXP. De datum kan op twee verschillende manieren worden vermeld:


JJJJ-MM — 2025-08 — augustus 2025

JJJJ-MM-DD — 2025-08-03 — 3 augustus 2025

De gevolgen van het dragen van lenzen na de houdbaarheidsdatum

Als je lenzen draagt na de uiterste houdbaarheidsdatum, kun je last krijgen van een wazig zicht, hoofdpijn of een infectie aan je oog. Zuurstof is de perfecte omgeving voor bacteriën. Als de blisterverpakking is beschadigd, kan er zuurstof door de verpakking komen en zo de zoutoplossing, de lens en dus je oog vervuilen. Vaak zie je het niet als de verpakking van de lens een beetje beschadigd is. Daarom is het zo belangrijk om goed op de houdbaarheidsdatum te letten houden en zo een ooginfectie (zoals conjunctivitis, een strontje op het ooglid of een chalazion) te voorkomen.

Waar moet ik lenzen weggooien?

Als je lenzen weggooit is het belangrijk om de lenzen in de vuilnisbak te doen. Dit klinkt natuurlijk heel logisch, maar veel mensen spoelen lenzen door de wc of door de gootsteen. Dit is slecht voor het milieu. Dus gooi lenzen die je gedragen hebt of die over de uiterste houdbaarheidsdatum heen zijn in de prullenbak. Het is nu meer dan ooit belangrijk dat we allemaal een steentje bijdragen aan een beter milieu. Zorg er daarom voor dat je je oogzorgproducten en lenzen recyclet.

Houdbaarheid lenzenvloeistof

Lenzenvloeistof heeft ook een uiterste houdbaarheidsdatum. Zodra de lenzenvloeistof over datum is, is in het beste geval de zuurgraad (pH) veranderd. Hierdoor desinfecteert de lenzenvloeistof je lenzen niet meer. In het ergste geval kan de lenzenvloeistof besmet zijn met bacteriën, wat onveilig is voor je ogen.


De houdbaarheidsdatum van lenzenvloeistof staat ook naast een zandloper (⌛) of het wordt aangegeven met de afkorting EXP. Meestal vind je de houdbaarheidsdatum op het etiket, op de zijkant van de fles of op de onderkant van de fles. Lenzenvloeistof zit vaak in een grote fles. Soms kun je heel lang doen met zo'n fles, helemaal als je niet elke dag lenzen draagt. Let daarom extra goed op de houdbaarheidsdatum van je fles lenzenvloeistof. Als de fles over datum is, gooi de lenzenvloeistof dan weg. Als je maandlenzen draagt is het verstandig om je lenzendoosje vervolgens goed schoon te maken met nieuwe lenzenvloeistof.

BETAALMOGELIJKHEDEN