Goedkoper dan in de winkel

Vijf veelgemaakte fouten met lenzenvloeistof

Als je maandlenzen of tweewekelijkse lenzen draagt heb je natuurlijk lenzenvloeistof nodig. Door je lenzen ‘s nachts in een lenshouder met lenzenvloeistof te bewaren zorg je ervoor dat de lenzen de volgende ochtend optimaal gereinigd zijn. Helaas zijn er veel lenzendragers die lenzenvloeistof niet op een hygiënische manier gebruiken. Wil jij voorkomen dat jij deze fout maakt? Lees dan hier onze top 5 van veelgemaakte fouten met alles-in-één-lenzenvloeistof.

1. Je lenzen niet schoonmaken

Misschien doe je het zelf ook wel eens: aan het eind van de dag doe je je lenzen uit en je stopt ze meteen in een lenshouder gevuld met lenzenvloeistof. Maar om je contactlenzen optimaal schoon te maken moet je ze na het uitdoen eerst schoonmaken voordat je de lenzen in een lenshouder doet.


Hoe je dit het beste kunt doen? Was eerst je handen grondig met water en zeep. Droog je handen daarna goed af. Doe één lens uit. Leg de lens in de palm van je hand en druppel er wat lenzenvloeistof op. Wrijf vervolgens dertig seconden lang voorzichtig met het topje van je wijsvinger over de lens. Op die manier verwijder je vuiltjes en stof van de lens. Draai de lens om en herhaal dit proces. Hierna spoel je de lens af met een paar druppels lenzenvloeistof. Vervolgens doe je de lens in een lenshouder gevuld met lenzenvloeistof. Herhaal dit met de andere contactlens.

2. De lenshouder niet goed schoonmaken

Sommige lenzendragers maken nooit hun lenshouder schoon. Of ze gebruiken kraanwater om de lenshouder schoon te maken. Ook zijn er mensen die maandenlang dezelfde lenshouder gebruiken. Als je je lenshouder niet goed schoonmaakt of niet vaak genoeg je lenshouder vervangt, kan dit ervoor zorgen dat je risico loopt op een oogontsteking. Ook kan het ervoor zorgen dat je lenzen niet prettig aanvoelen als je ze ‘s ochtends indoet.


Mocht je je afvragen of je lenzen in water kunt bewaren, dan is het antwoord ‘nee’. Je moet je contactlenzen nooit bewaren in water of schoonmaken met water. Hetzelfde geldt voor lenshouders. In water zitten namelijk micro-organismen die schadelijk kunnen zijn voor het oog. Je kunt een lenshouder daarom het beste schoonmaken met lenzenvloeistof of met een steriele desinfectievloeistof. Gebruik daarna een schone tissue om de lenshouder droog te maken (laat de lenshouder niet aan de lucht drogen). We raden aan om je lenshouder elke maand te vervangen.

3. Lenzen niet lang genoeg in lenzenvloeistof bewaren

Sommige mensen bewaren hun lenzen ‘s nachts maar een paar uur in een lenshouder met lenzenvloeistof. Dit is niet lang genoeg. Het is belangrijk om de lenzen zo lang in alles-in-één-lenzenvloeistof te bewaren als wordt aangeraden door de producent. Dit zorgt er niet alleen voor dat de lenzen goed worden schoongemaakt, maar ook dat de lenzen comfortabel aanvoelen tijdens het dragen.


Contactlenzen hebben voldoende tijd nodig om goed schoon te worden als je ze bewaart in een lenshouder met lenzenvloeistof. Als je Biotrue® Multi-Purpose Solution gebruikt hoef je je lenzen maar vier uur in de vloeistof te bewaren voor optimale reiniging. Bij veel andere lenzenvloeistoffen is dat minstens zes uur. Let er daarom goed op wat er op de verpakking wordt aangegeven.

4. Lenzenvloeistof gebruiken die over datum is

Wist je dat ook lenzenvloeistof en lenzen een houdbaarheidsdatum hebben? Veel mensen staan hier niet bij stil en gebruiken lenzenvloeistof die niet meer houdbaar is. Het is belangrijk om goed op de houdbaarheidsdatum te letten, want het is niet goed om lenzenvloeistof na de vervaldatum nog te gebruiken. Dit geldt ook voor een ongeopende fles.


Controleer daarom altijd de vervaldatum van een fles lenzenvloeistof voordat je die voor het eerst gaat gebruiken. Onze opticiens raden daarnaast aan om de openingsdatum op de fles te schrijven, zodat je weer wanneer je de fles voor het eerst hebt gebruikt.


Zorg er daarnaast voor dat je altijd nieuwe lenzenvloeistof gebruikt. Dus doe je lenzen niet in dezelfde lenzenvloeistof die nog in de lenshouder zit van de vorige dag. Vul ook oude lenzenvloeistof niet aan met nieuwe lenzenvloeistof. Je loopt hierdoor het risico op een oogontsteking. Zorg er ook voor dat je weet hoe lang je lenzen in vloeistof kunt bewaren.

5. Niet weten dat er verschillende soorten lenzenvloeistof zijn

Er bestaan veel verschillende soorten lenzenvloeistof. Zo zijn sommige soorten lenzenvloeistof alleen geschikt voor een bepaalde soort contactlens. Andere soorten zijn weer van een betere kwaliteit en soms is de voorkeur voor een bepaalde soort lenzenvloeistof gewoon persoonlijk.


Het is belangrijk om te weten welke soort lenzenvloeistof het beste past bij jouw voorkeur en bij jouw soort lenzen. En welke soort lenzenvloeistof jouw lenzen het langst hydrateert. Naast alles-in-één lenzenvloeistof zijn er ook andere soorten lenzenvloeistof die je kunt gebruiken om je lenzen schoon te maken. Zo is saline een zoutoplossing die je kunt gebruiken om resten van desinfectievloeistof of andere vuildeeltjes van de lens te spoelen. Lenzenvloeistof met peroxide bevat geen conserveermiddelen. Hierdoor is deze soort lenzenvloeistof een goede optie als je gevoelige ogen hebt. Lenzenvloeistof met peroxide kun je alleen gebruiken op advies van je opticien. Dit is omdat deze lenzenvloeistof waterperoxide bevat, dit moet na gebruik geneutraliseerd worden. Lees voor meer informatie onze pagina over verschillende soorten lenzenvloeistof. Je kunt natuurlijk ook altijd overleggen met je opticien om te kijken welke soort lenzenvloeistof het meest geschikt is voor jou.

Aangeraden door onze opticiens: Biotrue® lenzenvloeistof

De Biotrue® alles-in-één lenzenvloeistof van Bausch + Lomb combineert twee desinfectiemiddelen om zo maximale hygiëne te garanderen. Deze lenzenvloeistof houdt de functionele traanproteïnen (die van nature in het oog aanwezig zijn) actief. Deze geavanceerde lenzenvloeistof bevat het bevochtigingsmiddel hyaluronaat om droge lenzen te voorkomen. Ook zorgt dit voor extra comfort voor zachte lenzen.


Deze lenzenvloeistof zorgt ervoor dat je lenzen ‘s nachts worden gedesinfecteerd, met een minimum van vier uur inweektijd.

Ontdek nu Biotrue
BETAALMOGELIJKHEDEN