Goedkoper dan in de winkel

Zeven weetjes over contactlenzen

Contactlenzen zijn voor veel doorgewinterde contactlensdragers een onderdeel van hun dagelijks leven. Toch zijn er dingen die je misschien nog niet weet over deze geweldige uitvinding. Lees snel verder en laat je verbazen!

1. Je contactlenzen hebben vaak een andere sterkte dan je brilglazen

Als je normaal gesproken een bril draagt maar van plan bent om over te stappen naar contactlenzen is het te adviseren om eerst even langs te gaan bij de opticien voor een nieuwe oogmeting.


De kans is namelijk groot dat je voor je contactlenzen een ander voorschrift nodig hebt dan voor je brilglazen.


Dit komt omdat brilglazen op ongeveer 12 millimeter van je ogen zijn gepositioneerd terwijl contactlenzen zich direct op het oppervlak van je ogen bevinden. Daarnaast bevat een voorschrift voor contactlenzen gegevens die niet van toepassing zijn op brilglazen, zoals basiscurve, diameter, materiaal en uiterste gebruiksdatum.

2. De eerste contactlenzen werden gemaakt van glas

Ja, je leest het goed! Aan het einde van de negentiende eeuw werden contactlenzen gemaakt van glas en op het oog geplaatst met behulp van wat dierlijk gelei. Overigens waren contactlenzen in die tijd alleen bedoeld voor mensen met ernstig beschadigde ogen.

3. Water kan schadelijk zijn voor je ogen

Als je geen lenzenvloeistof bij de hand hebt kan het verleidelijk zijn om je lenzen te reinigen met kraanwater. Doe dit niet! Kraanwater bevat namelijk bacteriën die schadelijk zijn voor je ogen. Ga je op reis en heb je weinig ruimte over in je koffer? Neem dan een flesje lenzenvloeistof op zakformaat mee. Op die manier heb je altijd lenzenvloeistof bij de hand.

4. Het zoutgehalte in je ogen zorgt voor droge ogen

Voelen je ogen aan het einde van de dag droog aan? Dit komt niet doordat je contactlenzen droog zijn, maar door het lage zoutgehalte in je ogen zelf. Je ogen blijven gehydrateerd door traanvocht dat zout op je oog en lens achterlaat. Wanneer je aan het einde van de dag regelmatig last hebt van droge ogen, gebruik dan een flesje hydraterende oogdruppels om ervoor te zorgen dat je ogen snel weer fris en comfortabel aanvoelen.

5. Je kunt beter niet in slaap vallen met je contactlenzen in

Het is niet verstandig om in slaap te vallen met je lenzen in. Je ogen kunnen hierdoor pijnlijk aanvoelen en er zelfs ernstig door beschadigen. Ook een middagdutje met lenzen raden we af, het is altijd beter om je lenzen uit te doen als je een dutje gaat doen.

6. Lenzenvloeistof moet regelmatig worden vervangen

Je weet waarschijnlijk wel dat je contactlenzen tijdig moet vervangen door een nieuw paar (afhankelijk van of je daglenzen, weeklenzen of maandlenzen draagt). Wat veel mensen vergeten is dat je de lenzenvloeistof waarin je de lenzen bewaart dagelijks moet verversen.


De maximale houdbaarheid van een fles lenzenvloeistof is ongeveer twee maanden. Voor optimaal gebruiksgemak worden veel bekende merken lenzen vloeistoffen verkocht in een handig 3 pack of duo pack. Zo heb je altijd verse lenzenvloeistof bij de hand.

7. Ook topsporters dragen contactlenzen

Als je contactlenzen draagt ben je in goed gezelschap. Wereldberoemde topsporters als tennisser Novak Djokovic en voetballer Cristiano Ronaldo dragen contactlenzen tijdens het leveren van hun topprestaties. Met name zachte contactlenzen zijn erg handig bij het sporten omdat ze kunnen voorkomen dat er zweet in je oog terecht komt. Watersporters doen er overigens goed aan om op te passen dat er geen water in hun ogen terecht komt. Dit kan namelijk voor een erg oncomfortabel gevoel zorgen. Wanneer je vaak in het zwembad te vinden bent kun je het beste daglenzen dragen in combinatie met een goed passende zwembril. Daglenzen kun je na de training weggooien waardoor je ogen niet in contact blijven met bacteriën.


Vond je deze weetjes verrassend? We hopen dat je meer te weten bent gekomen over je lenzen en contactlenzen in het algemeen. Als je overweegt om voor het eerst online contactlenzen te bestellen, lees dan ook eens onze handige pagina met bestelinformatie.

BETAALMOGELIJKHEDEN