Goedkoper dan in de winkel

Wat gebeurt er tijdens een oogtest?

Alle oogmetingen zijn verschillend. Wat voor soort oogmeting je precies krijgt hangt doorgaans af van je gezondheid en of je lenzen of een bril wilt gaan dragen. Een oogmeting duurt doorgaans niet langer dan twintig minuten. Een standaard oogtest begint meestal met een gesprek over je zicht, je gezondheid en je levensstijl. Daarna volgt de daadwerkelijke oogtest om te controleren wat je sterkte is of om te kijken of je voorschrift is veranderd. Als je contactlenzen wilt uitproberen, kan het zijn dat je hier een aparte afspraak voor moet maken.

Waarom heb ik een oogtest nodig?

Een oogtest kan erg nuttig zijn om je gezichtsvermogen te checken en om te controleren of er veranderingen in je zicht zijn. Bij een oogtest wordt ook gekeken naar de gezondheid van je ogen. Enkele aandoeningen die kunnen worden vastgesteld tijdens een oogtest:

• Diabetes

• Hoge bloeddruk

• Auto-immuunziektes

• Hoog cholesterol

• Afwijkingen aan de schildklier

• Tumoren

• Kanker

Wanneer heb ik een oogmeting nodig?

Het wordt aangeraden om elke twee jaar een oogtest te laten doen als je zestien jaar of ouder bent. Dit kan echter per persoon verschillen, afhankelijk van of je een bestaande medische aandoening hebt. Het kan ook afhankelijk zijn van je leeftijd. Voor mensen die ouder zijn dan zestig jaar wordt aanbevolen om eenmaal per jaar een oogtest te laten doen. Vanaf die leeftijd is er namelijk een groter risico op het ontstaan van oogaandoeningen.

Waarom raden wij aan om een oogmeting te laten doen?

Een kleine verandering in je voorschrift kan een groot verschil maken op je zicht en je gezondheid. Deze kleine veranderingen kunnen geleidelijk ontstaan, zonder dat je het merkt. Dit geldt voor zowel veranderingen in de sterkte van je lenzen of bril als voor oogaandoeningen (zoals staar en glaucoom), die meestal geleidelijk ontstaan.


Deze veranderingen zijn moeilijk vast te stellen zonder een oogtest. Daarom raden we aan om elke twee jaar een bezoek te brengen aan de opticien voor een oogmeting. Dit is beter dan bijvoorbeeld een online oogtest. Het is de beste manier om ervoor te zorgen dat je voorschrift overeenkomt met hoe je zicht is.

Ik wil voor het eerst contactlenzen proberen

Als je voor het eerst contactlenzen gaat dragen moet je meestal een aparte afspraak maken bij de opticien voor het aanmeten van de lenzen. Je kunt alle informatie hierover vinden in onze handige gids over het aanmeten van contactlenzen.

1. Inleidend gesprek en controle van je ogen

Voorafgaand aan de oogmeting is er doorgaans een gesprek waarbij een aantal vragen wordt gesteld over je algemene gezondheid en levensstijl. Deze vragen kunnen bijvoorbeeld zijn:


1. Gebruik je medicijnen?

2. Heb je al een voorschrift voor een bril of lenzen?

3. Heb je een aandoening aan je ogen of komen er oogaandoeningen (zoals glaucoom) voor in de familie?

4. Heb je problemen met je zicht?

Tijdens een oogtest onderzoekt de opticien verschillende dingen. Zo wordt de druk in je gemeten met tonometer, een apparaat dat een kleine hoeveelheid lucht in elk oog blaast. Met een tonometer kan de gezondheid van je ogen worden gecontroleerd en het risico dat je loopt op het ontwikkelen van glaucoom. Om de spieren van je ogen te controleren, moet je door een apparaat naar verschillende objecten kijken.


De opticien kan een foto van de achterkant van je oog maken met behulp van digitale netvliesfotografie, een speciale camera waarmee je in een hoge resolutie de binnenkant van je oog kunt zien. Het is een goede manier om de gezondheid van je ogen in de gaten te houden. Hierna wordt een autorefractor gebruikt. Een autorefractor is een machine die het vermogen van je ogen meet om scherp te stellen. Het apparaat geeft een schatting van de sterkte van je ogen.

2. Oogtest

De opticien zal ook kijken hoe gezond je ogen zijn en of er wellicht problemen zijn met je zicht. Ook kan het zijn dat je eerder gekregen voorschrift wordt besproken en de algemene gezondheid van je ogen.


De opticien gebruikt tijdens de oogmeting waarschijnlijk een retinoscoop om een nauwkeurige meting van je ogen te krijgen. Dit apparaat schijnt licht in je oog. Misschien heb je zo’n onderzoek al eens eerder gehad, want het wordt ook vaak gebruikt bij oogmetingen voor kinderen. Het is ook een handige manier van het opmeten van ogen voor mensen voor wie het moeilijk is om kenbaar te maken wat ze wel en niet kunnen zien.


Handig om te weten: bij een oogmeting is er geen goed of fout antwoord. Het is belangrijk dat je aangeeft wat je wel en niet kunt zien. Dus wees gerust als je de letters die de opticien laat zien niet goed kunt lezen. Als je eerlijke antwoorden geeft kan de opticien je het beste advies geven.

3. Meer informatie over een oogmeting

Waarom is een oogmeting belangrijk?

Het is belangrijk om elke twee jaar je ogen te laten testen. Niet alleen voor je ogen, maar ook voor je algemene gezondheid. Tijdens een oogmeting kunnen namelijk lichamelijke aandoeningen aan het licht komen.

Waar kan ik mijn ogen laten opmeten?

Als je een oogtest wilt, kun je het beste een bezoek brengen aan de opticien. In sommige gevallen zal de opticien je doorverwijzen naar een oogarts voor een meer uitgebreide oogtest. Als je voor het eerst

Hoeveel kost een oogmeting?

De prijs voor een oogtest kan verschillen per opticien. Bij sommige opticiens is een oogtest gratis, andere opticiens brengen een oogtest in rekening. Je kunt deze informatie doorgaans op de website van de opticien vinden. Je kunt natuurlijk ook een opticien bellen om te informeren wat een oogtest kost.

BETAALMOGELIJKHEDEN